Bolex Paillard B8L

Det är lätt att bli besatt av vacker mekanik och här ett smärre mästerverk som dock inte går att jämföra med lyxkameran Bolex Paillard H8 Rex, men nog är den allt bra stilig. Det är en fjäderdriven gammal dubbel-8 från slutet av femtiotalet som är försedd med två utbytbara objektiv (H8:an hade tre).

Kamerahuset är i aluminium och klätt med läder. Reglage och dyligt är förkromade. Att den är fjäderdriven är bara ett plus, för då slipper man köpa batterier ideligen. En Schweizisk kvalitetsprodukt med andra ord.

Det nästan helt utdöda Dubbel-8-systemet verkar ha fått ett uppsving och dessa kameror är inte alls speciellt billiga, framförallt inte utomlands. Naturligtvis har jag inte kunnat hålla mina fingrar i styr, så nu sitter jag här med en stilig kamera komplett med kartong, garantibevis, manualer och diverse försäljningsbroschyrer. När jag skulle testa den, upptäckte jag att den var helt död, men efter att ha smort upp den, fungerar den nu precis som den skall.

Bolexmanual i metallicrosa och svart

Kameran är utrustad med två objektiv, ett vidvinkel och ett tele (6,5 och 38 mm). Det är inga lyxobjektiv, men de är i fint skick och fungerar som de skall, precis som den inbyggda ljusmätaren som mäter ljuset genom objektivet. Objektiven sitter i en revolverfattning och man behöver bara rotera denna, för att byta från det ena till det andra.

Idag skall jag testa att ta några kort scener, för innan jag blev klar med översynen igår, hade solen gått ner och det var mörkt.

Mer om Bolex Paillard, kan man läsa här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *