Skivfynd i förorten

Jag hade tur, den dag jag åkte ut till Huvudsta för att gå på loppmarknad. Bland drivor av totalt värdelösa skivor i uselt skick låg två riktiga bodbitar. Stan Getz LP Imported from Europe, inspelad för Verve i augusti och september 1958. Det är inte vilka musiker som helst som medverkar: Lars Gullin, Bengt Hallberg och Jan Johansson bland andra. Ett fynd gissar jag, ty det var den amerikanska förstautgåvan. Snygg dessutom och fina titlar, bla Speak low, Like someone in love och They canմ take that away from me.

Fynd nr 2 var Gerry Mulligans What is there to say? En LP från 1959 med hans nya pianolösa kvartett, alltså inte den klassiska från tidigt femtiotal med Chet Baker, Chico Hamilton och Bob Whitlock/Carson Smith. Mitt exemplar är en pressning på tyska Philips som gav ut amerikanska Columbia. Därför är titeln en annan; News from Blueport heter den. Även den ett fynd då jag gillar Mulligan i allmänhet och de pianolösa grejerna i synnerhet, även om jag föredrar de tidiga inspelninagrna med Chet, bla Line for Lyons, Carioca, Nights at the turntable och Bernies tune.

Till sist fann jag en liten EP, även den med Stan Getz, på svenska Karusell, Simon Brehms bolag.Cool Mix, Rustic hop, Have You Met Miss Jones? och Erudition. Ursprungligen en EP från amerikanska Verve (MGC 143). Samtliga är kvartettinspelningar från april 1953.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *