Skurhinkstantens brev

1970 års storsäljare var Rapport från en skurhink av Maja Ekelöf. Maja vann det årets romanpristävling (hos Rabén och Sjögren) med ett hopkok av hennes dagboksanteckningar från andra halvan av sextiotalet. Intressant läsning ansåg stora delar av svenska folket och så även fången Tony Rosendal som blev nyfiken på Maja och genom en gemensam vän föddes deras brevkonversation.

Maj skriver mycket om oron för sin ekonomi, om sina barn och andra tämligen triviala ting(men för den del inte ointressanta).Tony berättar om sin vistelse i fängelset. Då deras liv ser så olika ut, blir den gemensamma nämnaren litteraturen och vänsteridealen. Brevväxlingen, som gavs ut som Brev 1972,är stundtals riktigt rörande så läs den, den förtjänas att återupptäckas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *