Ord jag gillar

Jag gillar ord. Framförallt ord av sammansatt och splittrad natur. Jag har några favoriter. Tyskvänlig är ett. Tänk, kombinationen av tysk och vänlig, och den air av nazism som omger dessa båda ord när de satts samman.

En fantastisk ort i norrland är den lilla byn Njutånger. Tänk er själva, man har gjort något dumt som man sedan får ångra. Dessvärre har jag för mig att ånger har något med vatten eller mark att göra, vilket är en smula trist.

Frånskild, vad sägs om det? Inte vet jag varför det lockar mig så, men det klingar helt annorlunda jämfört med det torra ordet ”skild”. Frånskild ger associationer till en tid när skilsmässor var ytterst ovanliga och innebar en stor social skandal. Jag tycker faktiskt att man borde passa på att inför skilsmässa som en ritual i stil med bröllop med tanke på att de flesta förr eller senare går och skiljer sig i dessa dagar.

Så har vi Nöjeslysten. Mmm… vad det låter härligt. Inget manglande i tvättstugan, inget kakbak i köket, bara rent och skärt nöjesliv.

Ett annat roligt ord är Avsugning. Använd det nästa gång ni skall plocka fram dammsugaren och ”suga av”. Städningen kommer att gå som en dans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *