Rävjägarn

Eriksgatan 7, Västerås 1:a funkishus

eriksgatan-7

1931 stod denna vackra villa färdig. Den ritades av Robert Berghagen och antas vara den första i funktionalistisk stil i Västerås. Berghagen föddes 1892 i Östersund och fick sin utbildning vid KTH under åren 1916-18. Efter några år hos Ivar Tengbom startade han eget 1923. Hans största verk torde vara Hantverksinstitutet med adress Renstiernas gata 12/Sandbacksgatan 10.

I Stallhagen i Västerås finns en mängd villor, framförallt från tiden innan funktionalismens intåg, men även några från 1930-talet och framåt. Merparten av husen håller hög klass och det är tydlig att det fanns en hel del i staden som inte sparade på pengarna när de byggde villa. Det hus som Berghagen ritade är fortfarande i mycket fint ursprungligt skick, åtminstone exteriört, och ett väldigt bra exempel på tidig funktionalism. Dessutom tycker jag att det skiljer sig lite från villorna i Stockholm, det är helt enkelt lite stramare och mer utpräglat funktionalistiskt än villorna här i stan från samma tid.

Tags: , , ,

2 Responses to “Eriksgatan 7, Västerås 1:a funkishus”

  1. Men – så skitsnyggt! Den påminner möjligen om någon villa jag sett i Nacka, men mest är den ändå en ganska rak kopiering av Corbusier. Eller hur?

  2. Rävjägarn says:

    Ja, det tycker ja också. Men som sagt, snyggt ändå, och ovanligt dessutom. Svensk funkis är ju ofta lite snällare, byggmästarfunkis brukar man nog kalla villorna i Söders Ängby tex.

Leave a Reply

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress