En gaseldad tvättmaskin från 20-talet

Gasdriven tvättmaskin från 20-talets andra hälft

Mycket har gjorts under de senaste 100 åren för att underlätta hemmets skötsel. En av de bättre uppfinningarna är tvättmaskinen. Att som förr koka tvätten i gryta och med hjälp av tvättbräda och lut för att få den ren skulle nog vara fullkomligt otänkbart idag. På 20-talet såg denna gasbelade tvättmaskin dagens ljus. Jämfört med dagens maskiner är den nog rätt enkel, men när den var ny lär den ha varit ett under av modernitet. Utan att känna till modellen gissar jag att man fyllde den med vatten och sedan startade motorn som sköter tvättningen. När tvätten börjar bli ren, tappar man av vattnet och tappar i nytt för att skölja, en eller flera gånger. Dagens helautomatiska tvättmaskiner är verkligen ett under av smidighet.

7 thoughts on “En gaseldad tvättmaskin från 20-talet

  1. Kul! Tippar att maskinen är av märket Bohus. Äger själv en Bohus (50/70) eluppvärmd med draglucka från 1957. Det hände ofta att efter en timme stack vatten temperarturen på dessa upp till 100 grader. Minns när morsan tvättade lakan i tvättstugan i Årsta, där fanns två stora Bohusmaskiner, stort torkrum, och en stenmangel.

      1. Temperaturen låg oftast mellan 96-98 grader, efter en timme. Dessa maskiner saknade överhettningsspärr. Min maskin har stått i källaren i tre år. – Den bör funka. Jag blev tillfrågad av en bekant att ta över maskinen som tillhört en HSB förening i Farsta. Hade svårt att tacka nej. Den är i gott skick, ny motor, och nytt element 2008. Så med lite översyn, samt ny olja i växellådan så ska den nog fungera. Har funderat på att skänka bort den, men de ska vara till någon som vill använda den för musealt bruk.

        1. Vi har en gammal maskin i BRF:s tvättstuga, en grovtvättmaskin. Har för mig att den saknar värmare och att man tappar i varmt vatten. Fungerar dock.

          1. Trevligt! Finns en del gamla maskiner kvar, som används för grovtvätt. Har du provat maskinen i din tvättstuga?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *