I hörnet av Linnégatan & Grevgatan

Linnegatan Grevgatan 1

Då och då när jag tittar på gamal bilder får jag syn på något hus som jag inte känner igen och då är det oftast rivet, åtminstone om det ligger på Östermalm, ty den stadsdelen känner jag utan och innan. I korsningen Linnégatan/Grevgatan fann jag en fasad med ett hörntorn som icke verkade bekant. Idag ligger Linnégården på dess plats så det är inte så konstigt.

Linnegatan Grevgatan 2

Huset var speciellare än jag trodde upptäckte jag när jag letade fram fler bilder. Tomten är rätt smal och av den anledningen har den lilla gården förlagts till Grevgatan, istället för ”åt gården”. Originellt och inte vanligt alls! Rosenborgska huset vid Stureparken har en liknande lösning.

Linnegatan Grevgatan 3

På bilden ovan syns tydligt gården en trappa upp. Ett balusterräcke har komponerats in tillsammans med entrén på ett enkelt men elegant sätt. Det är verkligen synd att huset revs!

I hörnan låg en halvstor femrummare med jungfrukammare visar ritningen. I ”gårdsflygeln” två mindre lägenheter verkar det som. Ett enkelrum, tror jag, och någon form av två-trerummare med minimalt kök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *