Hamngatan 1942 och ovanlig funkis

Hamngatan 1942 liten

I ett nummer av Vecko-Journalen från 1942 fann jag ett modereportage. Av någon anledning fick jag för mig att bilderna tagits utomlands, men när jag hittade lite närmare såg jag telefontornet och insåg att det var en bild från Stockholm och Hamngatan (klicka på den för at se den i större format). I bakgrunden ser vi Hamngatsbacken som på den tiden gick upp till Malmskillnadsgatans nivå. Huset längst till vänster är Hamngatspalatset som bl.a. innehöll Sidenhuset och Apoteket Lejonet. Högst upp låg NK:s Textilkammare.

Hamngatan 7-9 bild
Här en blid från Stockholmskällan som visar det gamla huset.

Men vad är det för byggnad som ligger intill? Jo, det är ett affärshus ritat 1929 av Birger Borgström, far till hans Borgström., med adress Hamngatan 7-9 (kvarteret Trollhättan 11 och 12). Otroligt snyggt och i en funkisstil som är mycket ovanlig för Stockholm. Så här ser fasaden ut på ritningen.

Och kläderna då? Ja, de kom alla från NK:s Franskas pärlgrå salonger, “dit man alltid går med glödde”. Tror jag det! Hade man råd med NK:s Franska hade man nog råd med många andra glädjeämnen också.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *