Tandbergs Huldra fick älvor att dansa

Norska Tandberg må vara mest känd för sina rullbandspelare som fanns i snart sagt varenda klassrum på 60-70-80-talen. Det var väl inte toppmodellen som hamnade där, men däremot var den nog rätt stryktålig och många apparaten fungerar än idag. Har för mig att det ligger en någonstans på vinden hemma i Norrbotten som kommer från skolan i grannbyn.

1936 presenterade Tandberg för första gången sin lyxmottagare Huldra och den kom genom åren i många olika versioner. 1956 var det dags för Huldra 5 som kom att tillverkas under 5 år, fram till 1961 då en ny Huldra med stereoförstärkare presenterades. Huldra 5 får nog sägas vara toppmodellen, åtminstone om man vill ha en modell som har FM-mottagning. Förstärkaren är av hög klass, push-pull-kopplad med två EL84, och apparaten har totalt 10 rör. Kortvågen är uppdelad på två band och naturligtvis finns även mellan- och långvåg.

Ville man ha en verkligt flott apparat, köpte man Tandberg Huldra som radiogrammofon. Det var en synnerligen elegant möbel som i vissa versioner för tankarna till de skapelser som snickrades vid NK:s verkstäder i Nyköping.

Allt verkar ha varit av högsta klass. Radions rattar var i mässing och delvis klädda i skinn, plats fanns för både skivbytare och bandspelare på vars sin utdragbara hylla samt ett låsbart fack för 38 rullband. Pris, exklusive bandspelare och skivbytare var 2180  kronor! Med banspelaren tandberg 2 Hi-Fi  3 Speed och skivbytaren Garrard RC-121 blev totalsumman 3230 kronor och det var väldigt mycket pengar i mitten av 50-talet. Å andra sidan var ljudet sådan klass att älvorna påstods dansa när de fick lyssna till apparaten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *