Rävjägarn

Skoklosters slotts vackra barockrum

skokloster_1

För några år sedan besökte jag Skoklostrs slott, vackert beläget vid Mälaren någonstans mellan Stockholm och Uppsala. Byggnaden anses vara Europas främsta barockslott och är en riktig pärla. Det började byggas på 1650-talet men blev aldrig helt fullbordat vilket märks på den stora sal som än idag inte är något av en byggarbetsplats och har så varit sedan 1676!

skokloster_2

På bottenvåningen finns en bostad som på 1940-talet inreddes åt de sista privata ägarna, familjen von Essen. Dessa rum hr jag inte sett men jag är mycket nyfiken på hur de kan ta sig ut. Finns där månne något inslag av funkis?

Tags: ,

3 Responses to “Skoklosters slotts vackra barockrum”

 1. Ann Margret says:

  Petmoster vill bara påpeka att sista privata ägarna hette von Essen. Slottet såldes till staten 1967. I minnesord över Ove Hidemark som fungerade som slottsarkitekt läste jag i går i SvD att “det (då) var stor risk att hela taket skulle ramla ner eftersom bärande och delar av konstruktionen hade ruttnat efter 300 år … ” där fick man något att bita i.

  • Rävjägarn says:

   I något nummer av byggnadsvårdstidningen som kom nyligen såtår det att läsa om restaureringen som leddes av Hidemark, intressant!

 2. Göran says:

  Inte Wrangel, utan von Essen som sista ägare. Om jag inte missförståt det hela så är egendomen i övrigt i deras ägo.

Leave a Reply

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress