Rävjägarn

Hedqvists hyreshus vid Duvedsvägen

Vid Duvedsgatan, Mörsilsgatan och Härjedalsgatan i Vällingby ligger ett litet område som ritades av PaulHedqvist 1953-54. Där finns punkthus, stjärnhus, smalhus och loftgångshus som egentligen är radhus som staplats på varandra. På bilden ovan ses punkthusen som jag tycker är ovanligt snygga. Vardagsrummen har stor fönster med lite lägre bröstning. Intill dem, till höger, syns den indragna balkongen med matrummet innanför. Köket ligger bredvid och har ett litet, högt placerat fönster. Planlösningen i sin helhet framgår av denna ritning. Husen är idag nyrenoverade och bevarar intet av ursprungliga material, vilket verkligen är att beklaga.

De låga stjärnhusen är omtalade och verkligen rätt smart konstruerade. De fyra huskropparna som sammanfogats rymmer var för sig en tvårummare. En av dessa är dock en etta och dess sovrum har istället kopplats ihop med den intilliggande lägenheten som då blivit en trea! Lägenheterna nås från ett centralt trapphus och varje fjärdedel är förskjuten jämte sin granne, ty lägenheterna skruvar sig likt en turbin upp genom huset. Detta har fått till följd att trerummarens sovrum ligger 70 cm högre än övriga rum vilket är ovanligt i hyreslägenheter, men mycket trevligt då det skapar viss villakänsla. Studera planritningen så förstår ni. Just nu finns en trea till salu och där syns trappan upp till de andra sovrummet

Smalhusen är tämligen konventionella och lägenheterna varierar från 1-4 rum och kök. Uppbyggnaden är smått modulär och rätt tilltalande. Samtliga har badrum med fönster och indragen balkong. Denna ritning visar de olika varianterna.

Loftgångshusen är egentligen tvåvåningsradhus som staplats på varandra. Planlösningen är inte alls dum och tack vara den slapp man installera hiss trots 4 bostadsvåningar (gissar att detta är ett minus idag). Vardagsrummet ligger där en trappa upp och i anslutning finns två sovrum. Köket är mycket väl tilltaget och har ett stort fönsterparti.

Tags: , , , ,

4 Responses to “Hedqvists hyreshus vid Duvedsvägen”

 1. Kerstin says:

  Hej!
  De hus du skrev om, men kom ej i håg namnet på, tror jagvligger nära Härjedalsgatan. Jag gillar inte loftgångsgus, Jag föredrar vanliga balkonger. Grannarna kollade alltid i fönstret när vi var hemma.
  När har du din nästa vandring hösten -17?

 2. Mia says:

  Översta bilden är Skattegårdsvägen , huset som skymtar till höger är loftgångshusen på Härjedalsgatan där jag är uppväxt . Även Härjedalsgatans loftgångshus på nedersta bilden . Husen i backen med barnen på bild är Mörsilsgatan . Där blåste taket av ett hus vid höststormen 1967

 3. Sofi says:

  Va roligt att se dessa hus som “nästan” nya
  Jag är uppvuxen på Härjedalsgatan på 60-talet mittemot loftgångshusen.
  Minns att lägenheter som gång i själva porthuset var till konstnärer, de hade extra stora fönster i sina lägenheter.

Leave a Reply

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress