Mr Paganini, please play my rhapsody

Freddy Martin hette en orkesterledare som en gång under storbandseran satte i system att förvandla välkända klassiska konserter till 3-minuters dansdängor. Mest känd är nog hans version av Warszawakonserten, men både Grieg, Rachmaninoff och Tjajkovskij fann sin väg till danspalatsen genom hans förmedling. Bra vet jag inte om man kan kalla dessa märkliga utgåvor, dramatiska är de iallfall och kanske kan de än i dag ha sitt existensberättigande om timmen är sen och sällskapet framför brasan det rätta.

Även Glenn Miller gav sig in i denna dubiösa genre med Cradle song som bygger på ett stycke av Brahms. Den är inte helt misslyckad, utan snarare riktigt bra, precis som hans version av den klassiska ryska folkvisan Song of the volga boatman. Även Tommy Dorsey lämnade sitt bidrag till denna genre, men tyvärr har jag glömt titlarna, men de ligger någonstans i skivhyllan.

Så till Mills Brothers som 1938 gjorde swing med hjälp av Mr Paganini. En riktig liten pärla tycker jag. Mills Brothers är överlag en fin vokalgrupp, särskilt gillar jag deras duett med Ella Fitzgerald, Dedicated to you. Men här har vi iallfall Mr Paganini:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *