Oskarströms glada linnekavalkad

idag finns det nästan ingen textil produktion i Sverige, men för bara 50 år sedan fanns det åtskilligt med fabriker. På den tiden sydde både Ellos och Algots sina kläder i Sverige och mängder med firmor tillverkade handdukar, sänglinne och annan hemtextil.

idag finns Almededahls och Klessbo kvar, kanske några till. Oskarsströms linnefabrik har dock somnat in och dess glada linnekavalkad finns inte längre att köpa. Jag fann två bilder på Hallands konstmuseum som visar hur det såg ut på 60-talet. Denna visar de tidstypiska förpackningarna i praktiskt plastmaterial. Bild nummer två föreställer ett urval av handdukar. Snygga, enkla och färgglada tycker jag att de är.

Oskarsströms linnefabrik var en del av Scandinaviska Jutefabriken i Oskarström. Fabriken och tillhörande arbetarkaserner verkar ha varit en intressant miljö. Kasernerna är rivna men det verkar som om fabriken, eller delar därav, bevarats. Den typen av byggnader, industrimiljöer från tiden runt förra sekelskiftet, är ofta mycket vackra.

Detta med linnekavalkad tycker jag är intressant. Almedahls presenterade i mitten av 50-talet sin Linnelinje som tagits fram av NK:s textilkammare och Astrid Sampe. Nilsjohan hade vid denna tid sin “glada köksparad” (den kan man ser mer av här). Kavalkader och parader låg uppenbarligen i tiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *