Rävjägarn

Hur man bakar klassiska rullrån i järn

834F402D-9C16-4FA8-B243-2135177436B4

Rullrån är minsann inte dumt! Jag köpte ett järn i våras som jag tyvärr inte fick ta med mig i handbagaget på flyget. Nu har jag dock släpat hem det och i helgen invigde jag det. Har man inget rånjärn köper man lämpligen ett, t.ex. på Tradera. det skall inte vara elektriskt, utan ett klassiskt i gjutjärn, gärna runt och med ett sobert mönster.

Det finns många recept på rullrån men det jag väljer är ett som kommer från faster Emmy som var gift med min mammas farbror Bror och bodde i en stuga vid Lule älv. Inte lång från Emmy bodde Dagny på övervåningen i ett lite större hus. På nedervåningen bodde hennes sons f.d. fru. Det tycker jag var en lustig kombination.

Dessa ingredienser behövs. Blanda samman dem i en bunke och rör smeten jämn. Den skall inte stå och tjockna innan gräddningen, utan man börjar direkt.

1 ägg
1 kkp socker
1 kkp smält smör
1 kkp gräddmjölk
2 kkp vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Hetta sedan upp järnet på spisen. Har man en gammal elspis väljer man steg 4 av 5. Har man gasspis så väljer man 5 av 7. Inte för varmt men lite mer än medelvärme. Smält också lite smör att pensla järnet med innan gräddningen av de första rånen.

När järnet är penslat lägger man ungefär en matsked smet i dess mitt, eller snarare lite längre bak i järnet, mot gångjärnet till. Detta lärde jag mig efter ett tag så bilden är egentligen en dålig illustration. Vänd sedan järnet en gång under gräddningen som tar ett par minuter. Öppna och se hur färgen är efter 1-2 minuter. Är temperaturen för hög blir rånen lätt brända.När de är klara, rullas de samman och får svalna. De blir mycket fort stela så det gäller att vara rask. Att lyckas med rullrån är dock på intet sätt svårt. Däremot måste man vara nog med att stänga dörren köket (gärna till serveringsrum också – om man har ett), annars sprider sig oset. Spisen blir också kladdig av det smälta smöret och man får ständigt torka av elplattan.

 

Tags: ,

Leave a Reply

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress