Anna Lenah Elgströms Den kloka Elsa

Äntligen har jag skaffat ett par böcker av Anna Lenah Elgström! Hennes namn har skymtat förbi både här och där och under 1900-talets första decennier var hon ett av de stora namnen, inte bara som författare utan även som en av initiativtagarna till Rädda Barnen. Hör intill ser ni hennes porträtt, taget av Jan de Meyere på senare år och hon ter sig stramare än vanligt . Hon föddes 1884 och dog 1968.

Den kloka Elsa är den första av tre självbiografiska böcker som handlar om Elgströms uppväxt i en borgerlig miljö präglad av två föräldrar som vuxit upp i frikyrklig miljö men som när konstnärsdrömmar vilka omkullkastar deras vardag och tvingar Elsas mor att själv försörja de tre barnen, ett uppdrag hon är illa rustad att klara. Eftersom jag inte läst de följande delarna, vet jag inte vad som gjorde att hennes bild av, modern, fru Helena Holm, trots allt blev så ömsint.

Efter att ha bott en tid i Helsingborg, förflyttas familjen till Småland och efter ytterligare en tid flyr fadern till Amerika. Modern får en våning i en liten fiskeby nära Malmö och där utspelar sig en stor del av denna bok. Familjens jungfru, som en tid lämnat dem, återkommer och blir på nytt den som håller samman familjen. Utan henne är det svårt att tänka sig att Elsa klarat alla de provningar hon kom att utsättas för, inte minst de sista som får sägas ha varit sällsynt vidriga och som jag antar man knappast talade om när boken utkom 1928, men som faktiskt Elgström vidrör.

Elgströms bok är nästan som en thriller. Man vill sträckläsa den, veta hur den slutar, veta om stackars fru Holms bekymmer skall få en ända, hur det skall gå för Elsa och hur hennes relation till de två yngre syskonen skall utvecklas. Elsas värld skildras av den vuxna författarinna, men det är likväl den lilla flickans tankar och upplevelser som möter läsaren, ibland sufflerad av sitt äldre jag. Jag har inte läst Elgström förut, och vet inte riktigt vad jag skall förvänta mig, men jag får säga att jag finner hennes verk tilltalande. Boken är verkligen värd att läsas och det är lätt att sluka den från pärm till pärm.

De två följande volymerna heter Elsa och kärleken: far och dotter och Elsa i männens värld. Dem har jag inte ännu läst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *