Rävjägarn

Markelius disponentvilla i Holmsund

Denna Markeliusritade disponentvilla i Holmsund i krokarna av Umeå verkar aldrig ha varit särdeles omskriven, men som av en slump fick jag veta att den fanns och att den var till salu. När jag sökte i Arkitekturs databas fick jag ingen träff och googling resulterar bara i träffar relaterade till de nu pågående försäljningen (bilderna hittar ni här). Det är en vacker villa med högt skiffertak som stod klar runt 1944. Planlösningen är till viss del fortfarande intakt men en hel del i interiören har ändrats. Köket är ersatt med ett riktigt fult och badrummen är heller inte något att skryta över. Det är dock inte alls omöjligt att återställa eller på annat sätt få ordning på denna arkitektoniska pärla. Även fasaden har fått sig en släng av sleven när den bruna färgen ersattes med en vit.

På 40-talet mjukades den hittills så strama funktionalismen upp och en del romantiska drag gjorde sig märkbara. Överhuvudtaget fick byggnaderna ett mildare uttryck. Fasaderna började spritputsas och tegel blev allt vanligare. De platta taken var inte längre så platta. Denna villa är ett bra exempel på dessa nya strömningar som även kom till uttryck i Markelius egen villa vid Kevinge strand.

Tags: , , , ,

11 Responses to “Markelius disponentvilla i Holmsund”

 1. Johan Wallberg says:

  Huset påminner om lustslottet Liselund i Danmark som Gunnar Asplund såg på sin bröllopsresa och som inspirerade honom till Skogskapellet på Skogskyrkogården. Det är lustigt om Markelius har tänkt på detta hus tjugo år senare.

  • Rävjägarn says:

   Fascinerande om det var så. Mäklaren skrivet att Markelius ändrade på ritningars efter en inspirationsresa till Skottland.

 2. Ann Margret says:

  Fantastiskt! Kyrka, tänkte jag först. Håller med om att köket är riktigt, riktigt fult. “Guld-toan” var heller ingen höjdare. Fast det är ju bara krafs. Vet du när huset byggdes? Den “svävande” trappan är väldigt modern.

  • Rävjägarn says:

   1943-1944 enligt mäklaren. Märkligt att det aldrig presenterades i Arkitektur. Kanske berodde det på att kåken låg i Unep.

 3. Anders says:

  I arkitekturmuseets databas omnämns Villa Gustavsson, Holmsund 1943-1944…

 4. Erik says:

  Där är den! Har sett en bild på en Markeliusvilla med det fantastiska taket, men aldrig hittat mer information. Man kan bara ana hur fint det måste ha varit en gång i tiden.

  • Rävjägarn says:

   Men var kan du ha sett den? Jag är bra nyfiken på om det har skrivits något om den någonstans. Då den inte finns med i Arkitekturs/Byggmästarens artikeldatabas, måste den vara rätt förbisedd.

   • Erik says:

    Ja du… Det var bara en liten bild, och taket var det mesta man såg. Har du kollat i den stora Markeliusboken? Bläddrade lite i den i stadsmuséets faktarum.

 5. Anna says:

  När jag jobbade i Holmsund en sommar körde jag ofta förbi det där huset, Var helt säker på att det var en kyrkobygnad av något slag.

Leave a Reply

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress