När höet skall bärgas i slutet på juli

Jag är på besök i en by i Lule älvdal och det är dags att bärga höet. Det är disigt i luften men annars rätt varmt.

De långa åkrarna går från den lilla ån upp till skogsbrynet. Det är finfina marker att odla hö på. När höet slagits och torkat, pressas i stora rundbalar som här väntar på att lagras inne i ladorna.

En gammal baklastare tar med lätthet de stora rullarna i sin famn och pallgaffeln håller dem säkert på plats under färgen till ladan.

Med lätthet glider höbalen in i den knuttimrade ladan ute på åkern. Här får den vila tills dess att det är dags att ta fram den någon gång i vinter när snön ligger djup och fodret börjar tryta.

Men titta, är det inte en gubbe som hjälper till och står där inne i värme och damm!

Gårdagens traktorer var inga rymdinspirerade maskiner med avancerade instrument.  Nej, de var enkla och strama. Och mycket vackra.

12 thoughts on “När höet skall bärgas i slutet på juli

  1. Usch då! Men vad betyder “svårsfest”?
    Jag är så gammal så jag har åkt hölass som barn – det var roligt. Otäckt spännande att hoppa från lasset in på höskullen. Näsduken blev alldeles svart när man snöt sig.

    1. Svårartat skall det vara. Hösnuvan alltså. Hölass är skoj! har dock inte åkt så mycket p.g.a. ovan nämnda hösnuva. När jag var liten pressade vi balar med en press som kopplades efter traktorn. Balarna hamnade sedan i en hökärra och så småningom i ladan. På vårvintern, när höet på höskullen började tryta, hämtades laduhöet. har faktiskt smalfilm från 1990 på detta som jag borde digitalisera.

    1. Det är det! Han har även en MYCKET fin Fordson Major och en del andra intressanta maskiner. Det finns ca 38 traktorer äldre än årsmodell -69 i den byn vilket är mycket roligt. Jag är rätt sugen på att köpa en själv.

    1. Unna dig! En faster till min vän Björn, som sommartid bor på Gotyland och odlar diverse ovanliga bönor, har precis köpt en gammal Ferguson eller vad det nu var. Den verkar jättefin!

      1. Jo, jag borde, men jag har ingenstans att ha den och kan inte meka. Fast jag såg en Grålle på Blocket häromdagen …
        Stackars Leonardos morbror!!!

  2. Min morbror, som var bonde i Småland, hade en Ferguson “Grålle”. När höet skulle köras in användes en form av baklastare som monterades på traktorn. För att manövrera fordonet under lastningsmomentet måste föraren ofta sitta med huvudet vridet bakåt. En mycket obekväm arbetsställning som en gång resulterade i att min morbror drabbades av en nackspärr och det så illa att han inte kunde vrida tillbaka huvudet framåt i rätt riktning. Tillbudet slutade med ett sjukhusbesök, där man lyckades vrida huvudet i rätt riktning igen. Om jag minns rätt fick en snäll granne rycka in och slutföra inkörningen av det torra höet.

    1. Mycket dråpligt! Synd att ingen tog en bild på din stackars bakvända morbror. Enligt min ringa erfarenhet av traktorkörning är det ofta man måste vända sig på det sättet. Inte minst när man skall koppla på redskap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *