Rolf Ericson, en norrbottnisk fotograf

Solveig Eriksson i Kvikkjokks lanthandel. Affären hade fullt sortiment av dagligvaror inklusive lite artiklar, godis med mera. Affären byggdes om runt 1980 så att man handlade genom en lucka som i en kiosk. Sortimentet var dock detsamma. 7 augusti 1958 © Norrbottens museum

För ett par år sedan visades en utställning med luleåfotografen Rolf Ericsons bilder på Norrbottens museum. Tyvärr såg jag den inte, men till min glädje finns några av fotona på museets hemsida. Bland annat hittade jag detta självporträtt som jag gissar är taget på 50-talet.

Ericson studerade först konst hos André Lothe i Paris och lärde där känna Henri Cartier-Bresson som han också fotograferade. Efter en tvåårig fotoutbildning i Saarbrück fick han ett frilansavtal med Åhlén och Åkerlund i Stockholm och jobbade även med Expressen. Som fotograf blev dock hans främsta arbetsfält Norrbotten med omnejd, ty Ericson fick tjänsten som Dagens Nyheters fotograf i Norrbotten. Dessa bilder speglar till stor del ett tämligen modernt land, inte den landsbygd som präglar Sune Jonssons gärning. Se bara på denna bild från en skivbar i Boden 1954. De helt moderna HMW-skivspelara står uppradade och kunderna kan lyssna i hörtelefoner, eller denna från en danskväll ordnad i Ralph Erskines Shoppingcenter i Luleå 1958!

Rolf Ericsons bilder är ett utmärkt dokument över den moderna efterkrigstiden i ett blomstrande Norrbotten. Det är bilder från vardag och fest och jag är verkligen glad över att han donerat hela sitt stora arkiv till Norrbottens Museum. Läs mer om Ericson här och se ytterligare bilder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *