Rävjägarn

Duvnäsvilla av Borgström & Lindros

Villa från 1957 i Saltsjö-Duvnäs av Hans Borgström och Bengt Lindroos

Arkitekterna Hans Borgström och Bengt Lindroos, som sedermera blev kända för att ha ritat Kaknästornet, är upphovsmännen till denna vackra villa ute i Saltsjö-Duvnäs som färdigställdes år 1957. Kompanjonerna hade börjat sin verksamhet ett par år tidigare och redan hunnit med att rita en atriumvilla i Drottningholm när detta projekt genomfördes. Huset är beläget på en kuperad tomt och hänger nästan på en klippa. Mellan träden har man en betagande utsikt över Duvnäsviken.

För ett antal år sedan såldes villan som då beboddes av änkan till den ursprungliga ägaren (jag tror att han var sadelmakare eller något i den stilen) och reparerades, ty ty den hade satt sina spår. Inte långt därefter var huset återigen ute på marknaden och då togs de bilder som jag nu visar och som jag så påpassligt sparade ned.

Villan är i två våningar med huvudplanet förlagt till övre botten. Där finns vardagsrum och matsal med serveringsskåp i öppen planlösning, ett arbetskök, badrum och två sovrum. Från matsalen finns en helt uppglasad vägg ut mot trädgården. Nedre plan rymmer förråd och arbetsrum för den företagare som ursprungligen bebodde villan. Här exteriör.jpg”>planritningen över villans huvudvåning.

Blandningen av stora, öppna ytor och mindre rum och passager är helt i min smak, ty jag älskar kontraster. Vardagsrummets stora fönsterpartier med låg bröstning har sin motsats i köksfönstret lilla glugg. Huvudsovrummet har direkt utgång till trädgården så att man varma sommarmorgnar kan gå rakt ut i naturen och sätta sig i en bekväm sittmöbel.

Villan presenteras utförligt i i nr. 6 av tidningen Byggmästaren/Arkitektur år 1958.

Tags: , , ,

2 Responses to “Duvnäsvilla av Borgström & Lindros”

  1. Erik says:

    Detta gillar jag. Fint med de gemensamma ytorna där uppe, och vad jag gissar sovrummen där nere, båda med sina uteplatser, men samtidigt helt åtskillda.

    • Rävjägarn says:

      Den är fantastisk. Jag är mycket svag för örnnästen och det får man säga att villan är. Tänk också att kunna kliva rakt ut i trädgården från sovrummen.

      På det nedre planet finns ytterligare något sovrum samt arbetsrum för den egna företagare som lät bygga huset. Någonstans har jag reportaget i Byggmästaren.

Leave a Reply

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress