Rävjägarn

Den verkliga porten vid Johannes

I Agnes von Krusenstjernas svit Fröknarna von Pahlen är Petra och Angelas vinterhem en våning vid Johannes, närmare bestämt i huset Kammakaregatan 4. Sommartid är det på den gamla herrgården Eka som de två kvinnorna vistas, men även våningen i stan präglas av den svenska herrgårdstraditionen.

I Svenska hem i ord och i bilder hittade jag i årgång 1925 en serie bilder från generalmajoren och friherrinan Tolls hem, vars våning överensstämmer med fröknarna von Pahlens. Det är en stor våning, närmare 300 kvadratmeter, och dess inredning liknar, anser jag, den bild som förmedlas i böckerna. Tidsperioden är också ungefär densamma, ty generalmajoren och hans frus hem är också inrett med gamla släktklenoder och en ljus och lantlig känsla kan spåras även här.

Ytterligare ett par bilder: salongen ur en annan vinkel och kabinettet.

Tags: , , , ,

8 Responses to “Den verkliga porten vid Johannes”

 1. Jenny Maria says:

  Men så tjusigt! Precis sådär vill jag ha det.

 2. Rävjägarn says:

  Unna dig det då, det är du värd! Generalmajorens våning är en av de snyggare från den tiden, jag vill också bo där.

 3. Cecilia says:

  Åh, precis som jag tänkte mig det! Tänker på sådana våningar ofta. Liksom på fröknarna von Pahlen. Fint!

 4. Rävjägarn says:

  Ja, det känns skönt “att veta” hur de bodde. Jag är mycket svag för den romansviten.

 5. Minerva says:

  Palm på piedestal vill jag ha. Det är något jag tänkt på länge, faktiskt.

 6. Rävjägarn says:

  Det har jag haft, men palmen blev för stor. har en gustaviansk stilkopia som är rätt snygg. Just nu står där en julkaktus, annars en Gardenia.

 7. Kajsa says:

  Men vad för slags palm ska det vara, jag tänker mig en förmakspalm, är det den som heter kentia? väldigt snygg hursomhelst.

 8. Rävjägarn says:

  Ja, det var en sådan jag hade. Den blev lite för skrymmande och sedemera lite risig för den stod längst in i vardagsrummet.

  Se även denna bild, från turkiske ministerns hem: http://www.ravjagarn.se/blogg/2008/12/inredningspips-hem-i-turkisk-stil/
  Palmer!

Leave a Reply

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress